måndag 27 juli 2009

kökets hjärta


Hemtrevnad för min del stavas sovande katt i kökssoffan och vedeldad köksspis. Katt och kökssoffa kan bockas av, men hittills har det inte funnits någon köksspis installerad vid murstocken. Kökspannan var ju för all del vedeldad, men saknade ändå den där särskilda trevligheten som en svart köksspis ger.

Hämtar hem en Husqvarna Ekonom, Ebbes bruk no 20, och visst är den ekonomisk; billigare än gratis kan det inte bli. Spisen har tidigare varit installerad i källarplan i en funkisvilla. Vad spisen har använts till vet ingen, men helt säkert är att den inte har varit eldad i på minst 40 år.

En snabb översyn ger vid handen att spisen är i bra skick. Lite ytrost skrämmer inte ett dugg. Brännjärnen är hela, vilket naturligtvis är glädjande. En sprint till det ena "gångjärnet" till ugnsluckan fattas och det finns heller ingen lera på ugnens tak, men det är inga svåra saker att åtgärda. För övrigt är det bara lite finlir som krävs för att få pjäsen i toppskick.

Nu väntar bara en del arbete med att mura ett slags fundament till spisen samt att ordna anslutningen till skorstenspipan, sedan finns det ett varmt hjärta i köket igen.

3 kommentarer:

  1. jävlar i min lilla låda!

    så superskoj! vi har en emaljerad vedspis i köket bredvid kökspannan, med den kan elavbrotten komma så ofta dom vill, och det gör dom.

    annan

    SvaraRadera
  2. Då är vi i samma läge---också jag har en gratisspis stående invid murstocken utan att vara ansluten...det är bara pengarna som fattas, eftersom jag misstänker att sotarfirman inte gör det gratis!! Har du nå'n aning om vad det kan kosta? Gick inte att få nå'n prisuppgift av firman. Ett spjäll måste ju hackas upp också, förutom anslutningshålet.

    SvaraRadera