måndag 27 april 2009

gratis är gott

Det är möjligt att det inte finns några gratisluncher, men gratis plantor finns det i alla fall. Hämtar jordgubbs- och hallonplantor hos papps. Förhoppningen är att det ska bli riktigt fett med plantor - och bär, så klart - så småningom.

Åker hem med 2 kg jordgubbsplantor och en mindre skog hösthallon. Det känns gott långt in i hjärtat.


... och det blev en gratis lunch oxå.

torsdag 23 april 2009

nattfrost och jordhoppslängtan

Varför tar den aldrig slut, den där nattfrosten? Ja, det förstås, på dagen är den ju borta, men... Jag vill ha frostfria nätter nu! Jetzt! Genast! Bums!

Medan solen går upp bläddrar och läser jag i en del av husets trädgårdsböcker. När ett återuppväckt intresse för skogsträdgården, forest garden, något jag läste om och funderade kring ganska mycket under en utbildning för några år sedan. Det vore intressant att anlägga en del av trädgården enligt permakulturens principer. Nu har jag ju just fått pallkragar och odlingsland på plats, så helt "permakulturellt" blir det inte. Än.

Tomten kommer med en gigantisk mjuk klapp. Matjord. 10 m3. Den ligger i en mullig, mörkbrun hög och se bara så... aptitlig ut. Jag vill ta sats från ängen och springa snabbt, snabbt och handlöst kasta mig i jordhögen. Jag vill göra en jordängel!

Men jag gör det inte.
Tittar på jorden bara.
Ler.

Vänta du bara, jordhög. I morgon är en annan dag...

onsdag 22 april 2009

livet luktar gott

Får paket på posten. En stor pappkartong. Öppnar och möts av en mycket angenäm doft.

Liv.
Det är livet som doftar.

I kartongen ligger små paket med plantor. Änglatrumpet. Lilja. Pion. Och så något paket med frön. Och så ett fint brev och textilt pynt ("till grynets dockvagn kanske") och elaka kort ("alltid finns det någon som har gjort sig förtjänt av ett").

Hurra för fina paket! Hurra för plantskolan hem i postlådan! Tack, Ann!!!

fredag 17 april 2009

det går framåt

Hönshuset ser mer och mer ut som ett hönshus. Bygget fortsätter efter helgen. Det känns fint att göra ett bra hus åt Lennart och hans fruar, men allra bäst är nog att det nästan inte kostar en krona. Återanvändning är kul - inte bara i finanskristider.

M rattar rullebören. Kör undan nässel- och grästuvor. Portionerar ut den för några dagar sedan hemtransporterade matjorden i de uppställda pallkragarna. Lilla N hjälper till. Hon provsmakar lite på matjorden oxå och verkar tycka att det är helt okej smak.

Mer matjord behövs, både till odlingarna och den nya (och enda) rabatten. Efterforskningar resulterar i vetskapen att det finns billig matjord att få hemkörd på lastbil från grannbyn. Jahapp... Efterforskningar bör helt klart göras i förhand. Men ingen ko på isen! På måndag gör jag en fet beställning och sedan ska här finnas matjord att leka med i någon månad framöver.

Har ännu inte sått något, men nästa vecka får det minsann vara dax. Kollar efter jordärtskockorna, men de har inte vuxit än. Långsamma jäklar...

torsdag 16 april 2009

hönshus och höns

Ägnar några timmar av dagen åt det nygamla hönshuset. Med rödfärg på ser det nästan färdigt ut med en gång, men det är förstås en del kvar att göra. Lite mer vägg, lite mer tak, lite fönster- och dörrfix,...

Tuppen Lennarts svarta fru ger ifrån sig jag vill inte lägga fler ägg-ljud. Hon försvinner och återfinns på en äggbomb i logen. Dax att ruva! Dumt med en liggehöna bland all bråte, det funkar inte med ett myller av kycklingar bland åkgräsklippare, trädgårdsredskap och diverse byggmaterial (för den delen lär det inte myllra så väldigt mycket om räven kommer och är hungrig), så nu gäller det att listigt få med höna och ägg till en bättre plats. Hur gör man?

Plötsligt är det brådisbrådis med hönshuset och plötsligt känns det lite fånigt att ha annonserat efter blommehöns.

tisdag 14 april 2009

skockorna har anlänt

I en papperspåse kommer de. Jordärtskockorna. Jordiga och fina ligger de tillsammans i en hög och ser bedårande ut.

Härliga tider!

måndag 13 april 2009

sisyfos har nya projekt på g

Det är möjligen att se som ett skolexempel på sisyfosarbete, detta att göra ett nässelfritt odlingsland där det fram till för inte så länge sedan var massiv och ogenomtränglig nässelskog, men jag vill ha ett odlingsland just där så odlingsland it is! Krattar och jämnar till. Nu saknas bara sättpotatis och jordärtskockor. Planen är att sätta potatisen tätt, tätt. Det blir mindre knölar (kanske färre oxå, vad vet jag), men ogräset får svårare att ta plats. Bland skockorna tänker jag slänga ut en näve solrosfrön. Det kan bli en vacker skog, det gröna och sträva tillsammans med det brandgula och bruna.

Människor slänger de mest konstiga och användbara saker. För en tid sedan låg ett komplett vardagsrumsmöblemang i diket. Det fick ligga kvar. Idag kommer M hem med sju spröjsade gamla bågar till innerfönster. Sex stycken är hela. Den sjunde har tappat nedersta "pinnen", men ståtar å andra sidan med en schysst böjd övre ruta. Samtliga fönsterbågar beviljas asyl i vårt hem. Hurra! Jag vet inte vad vi ska ha bågarna till. Kanske de blir dörrar i ett eller flera skåp. Eller så kan de hänga på köksväggen och se snygga ut.

Ett spontanbesök på byns loppis resulterar i att 150 kr lämnar bankkontot medan barnbestick och en dockvagn (gissningsvis från 1970-nånting) klädd i blå och vit galon åker med hem. Dockvagnen är inte alldeles hel, "locket" med den obligatoriska flärpen av genomskinlig plast saknas t ex, men den är fin ändå. Och det går ju att ge den nya kläder. Som tapetserare vore det ju skräp om jag inte kunde rodda ihop något nytt! Det är precis samma dockvagnsmodell som jag hade när jag var liten, men min vagn (köpt begagnad, så klart) var klädd med grön manchester och hade brungulbrandgulblommigt foder.

Hur lång är medellivslängden för svenska kvinnor? 83 år? Knappt 50 kvar i så fall. Om jag ligger i lite ska jag nog hinna med såväl nässelutrotning och skåpbygge som omklädning av dockvagn och ett par hundratusen andra saker...

torsdag 9 april 2009

det blir saker över

Husfixet fortskrider. Nu är tre nya fönster på plats, vilket innebär att de gamla fönsterna är överflödiga. Ett dubbelkopplat tvålufts, 12*12, och ett dubbelkopplat trelufts, 20*13.

Kanske kan de återanvändas i någon drivbänk så småningom.

tisdag 7 april 2009

till Lennart och makorna

Huset får nya kläder. Den gamla panelen tas ner. Några klädselbrädor går sönder och spricker "på långs". Dessa sågas till ved. De brädor som klarar sig helt, läggs åt sidan. De ska spikrensas och sedan återanvändas på det nygamla hönshuset. Tyvärr är de målade med ett slags plastfärg. Det går med andra ord nog inte så bra att måla dem med slamfärg. En i hönshussammanhang godtagbar lösning är att sätta klädselbrädorna med kärnsidan in. Inte rätt, men heller inte så fel att det inte duger på ett uthus. Och det faluröda kommer att fästa så bra, så bra.

En glad vän kommer på besök med både fikabröd och ett spröjsat hönshusfönster. En dörr till bygget har storebror A redan skänkt. Stommen har farbror skänkt. Ett nästan gratis hönshus, med andra ord!

Tuppen Lennart och hans båda fruar ska få flytta in i sitt palä redan denna månaden.

måndag 6 april 2009

återvinningskur

Mitt ute i spenaten i en av förorterna till vår by, hittar jag och M en suveränt fin privat "återvinningsstation". Det som först ser ut att vara en liten busskur, visar sig vid närmare inspektion vara en grund, bred "hytt". Här ryms soptunnor för deponi/tidningar och brännbart, säckar för pappers- och hårdplastförpackningar samt spannar för metall och färgat resp. ofärgat glas. Även den röda burken för batterier och annat farligt får plats.

En enkel skiss hjälper oss att inte glömma. Om 4365 projekt är det dax att bygga en kopia av den där återvinningskuren.

söndag 5 april 2009

lördag 4 april 2009

ett halvt dygn i friska luften

Med en spann falurött och en pensel kan man göra mycket fint. Jag målar pallkragarna i den första morgonsolen. Innan jag är färdig med måleriet hinner det bli riktigt varmt i luften och jag vågar mig på att blända solen med min bleka kropp.

M lastar rullebören full med gräs- och nässeltuvor och kör bort dem från trädgårdslandet. Det ser väldigt prydligt ut när allt ogräs är borta. Hönsen är med och plockar korn och maskar och små vita larver.

En del av tillbyggets fasad mot norr är inte helt färdig. M slår i de sista spikarna (efter att vi gjort en nödutryckning för inköp av tretumsspik) i klädselbrädorna och jag greppar ånyo pensel och faluspann. Medan jag är upptagen med fasaden, målar M lilla Ns sandlåda.

Röjer undan och källsorterar lite skräp innan beslutet att det är dax att hålla kväll fattas. Nästan 12 timmar utomhus. Konstigt att man är trött...

fredag 3 april 2009

645328 nässlor kan inte ha fel

Dagens kanonväder, i tidningarna (som jag inte läser) skrivs det säkert om värmebölja, för så brukar det vara så fort det blir varmare än 11 plusgrader i april, inbjuder till utelek. Eftersom jag och spaden inte rår på den massiva nässelrotsmattan, får en minigrävare hantera grovgörat.

Efter en inte särskilt lång stund finns ett alldeles nytt odlingsland och en alldeles ny rabatt. Eller ja, det finns ytor som inte är täckta av nässlor och mossa. Nu väntar krattning och allmän omvårdnad samt jordtillförsel i den blivande rabatten. Sedan ska det sättas och planteras för glatta livet!

Med minigrävaren på plats är det även en smal sak att få upp de stora gråstenarna som ligger helt felplacerade i rabattslänten. De ska bli "avslut" mot rabatten och effektivt hindra den nya uteplatsens längs logväggen singelbädd från att försvinna ner i rabatten.

Nu hoppas jag bara att potatis och lök och blommor vill växa där jag vill. Men en himla massa nässlor kan inte ha fel; det är finfin matjord här.

trädgård och bygge om vartannat

Våren har rivstartat och jag vet inte var jag ska vara eller vad jag ska göra. Är helt knollrig i magen och tycker mest att det är fantastiskt fint att vara vid liv.

Planerna och drömmarna för trädgården växer över alla bräddar. Ingen av idéerna är omöjlig att förverkliga, haken är väl mest att det jag planerar att verkställa i år tar minst fem år att få till ute i den riktiga världen. Men jag kör på ändå. Bara för att andra säger att något är omöjligt, är det inte säkert att det faktiskt är så. Det kan vara så enkelt att andra är lata och fantasilösa.

En del dyrköp har det blivit de senaste dagarna. Det mesta som rör husbygge/-renovering förbilligas av att vi kan ordna och göra själva, men en kökskran t ex är inget vi pysslar ihop på lediga stunder. Tack vare ett kalasbra kontaktnät, blir det ändå rabatt på finmärkta dyrkranar. Med fungerande vatten avbockat på att-fixa-listan, känns det lättare att fortsätta jobba. Nu väntar 6 m ny fasad (hej igen gamla granarna!) inklusive isolering (hejdå nordanvind rakt genom huset!) och nya fönster innan arbetet inomhus tar vid.

Det går inte snabbt, men det går långsamt. Och bäst av allt: det blir jättejättefint!