söndag 1 mars 2009

trädgårdstitt och en massa fix

Tar en sväng i trädgården tidigt på förmiddagen tillsammans med M och lilla N. Snön ligger kvar i små högar här och var, men förhoppningen är ju att vi slipper mer av den vita varan på sisådär nio-tio månader. Det är feta knoppar på många av trädgårdens buskar och en och annan envis krokus syns sticka upp sina spetsar.

Just där den klippta trädgården ger upp och "kalhygget" efter stormarna tar vid, bestämmer vi att en vild grillplats ska finnas. Rotingar av gran som inte körts till sågen ska agera sittplatser. Gråsten till själva grillen har vi i överflöd. Runt grillplatsen finns mest mossa och nässlor, så det kommer att krävas en del jobb för att hålla den s k närmiljön barfota- och barbenssnäll. Innan marken blir mjuk ska sittrotingarna på plats. De som blir över ska forslas bort och bli ved.

En bit bort från grillplatsen, mot huset, ska odlingsbäddarna i den nya köksträdgården finnas. Enkla träramar, inte bredare än att jag når över eller in till mitten, ska spikas ihop. På insidan av ramarna fästs bitar av rundstav passande i storlek så att vanligt elrör kan träs på. Över bågarna kan sedan odlingsväv spännas. På så sätt förlängs odlingssäsongen "åt båda hållen". Ett slags ställning för bönor ska oxå byggas. Det gamla potatislandet får rymma årets första skörd av knölar. I höst ska vitlöken sättas här.

Det finns inget bra ställe att förvara rotfrukter, frukt och grönsaker på i eller utanför huset. Större mängder bär kan inte heller förvaras en längre tid eftersom det inte finns någon frysbox. För att kunna ta tillvara årets - förhoppningsvis - gigantiska skördar, bestämmer M och jag att en del av logen ska rustas. Hela logen är i behov av omvårdnad, men eftersom byggfokus nu ligger på boningshuset är det inte aktuellt att dra igång ytterligare ett stort projekt. Däremot kan vi bygga "ett rum i rummet", dvs fixa ett färdigt och fullt funktionellt matförvaringsrum utan att greja alltför mycket med resten av logen.

Så... det är väl bara att starta traktorn och börja flytta rotingar då...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar