tisdag 17 februari 2009

grönmåla/skönmåla

Gårdagens prat om resursskräpet fick mig att tänka på den numera vanliga strategin att skriva EKO framför var och varannan miljöbovsvara. Ibland står det NATURLIG oxå. Är förpackningen grön och dekorerad med brunt paketsnöre, så är det fritt fram att köpa.

I modevärlden pratas det om ECO CHIC, som om det vore något bättre än de vanliga t-tröjorna i fempack för en hundring. Vad är det som är så himla chict med att fortsätta producera kläder i en aldrig sinande ström? Gillar man att bläddra i tidningar tryckta på blankt porrpapper, så basuneras det ut EKO här oxå.

Köp, köp, köp! Det spelar ingen roll att jag redan har tjugo fullt fungerande badlakan. Jag bör genast kasta dessa och införskaffa ekobadlakan i bambu. Det spelar ingen roll att samtliga glödlampor sprider sitt sken i min boning. Jag bör genast slänga lamporna på tippen och köpa s k miljölampor. Samtidigt kan jag passa på att köpa något annat oumbärligt. Det är miljöbra och klimatsmart och eko och chict så in i helvete alltihop, så det är bara bra för planeten och mina medmänniskor i Syd att jag shoppar loss...

2 kommentarer:

  1. Tänkte de tankarna när jag snavade över http://www.ekoshoppa.se/ häromdagen. Ekologiska barnvagnar från Österike, eller gelehjärtan eller bäst av allt en brasiliansk sittpuff gjort av oanvända flipflops för 4400!

    Funkar orden eko och shoppa eller blir det inte en motsägelse?

    Ibland vet jag itne om jag ska skratta eller gråta så jag skrattar till slut.

    Gillar din blogg!

    SvaraRadera
  2. Jag tror säkert att det funkar att ha "eko" och "shoppa" i samma mening utan att det blir lögn av alltihop. Som jag ser det är grejen att shoppa när man behöver det, och att då välja smarta varor.

    När alla badlakan från IKEA är utslitna är det snorbra att skaffa nya, miljöglada badlakan, men det är ingen miljövinst att slänga funktionsduglig bomullsfrotté för att hångla med klimatsmart bambu.

    Tack för glada tillrop! Välkommen tillbaka!! Vi lär höras av under året...

    SvaraRadera